Virtualizarea mediului IT

Virtualizarea a aparut in urma cu peste 10 ani si este prezenta in aproximativ toate mediile IT ale companiilor mari si mijlocii, ajutand la scaderea costurilor de operare a serverelor si la optimizarea consumului de resurse. Acest lucru presupune utilizarea unui numar redus de servere fizice, care vor avea astfel un cost redus de operare (consum energetic, spatiu ocupat, putere de racire necesara, etc) si utilizarea unor servere virtuale, care ruleaza partajand resursele serverului fizic. Astfel se realizeaza o buna consolidare a arhitecturilor IT folosite de companii.
Serverul fizic poate gazdui mai multe servere virtuale, absolut transparente, care nu necesita costuri suplimentare si pot fi administrate facil. Serverele virtuale au avantajul ca pot fi mutate cu usurinta de pe o masina fizica (gazda) pe alta, astfel incat procesul de calcul destinat unor aplicatii critice sa devina neintrerupt , prin functii de redundanta ce asigura continuitatea proceselor de calcul.
Spre exemplu daca o companie obisnuita utilizeaza 4 sau 5 servere diferite, un server de domeniu (de ex Active Directory), un server de fisiere, un server pentru aplicatia de contabilitate si un server de web si e-mail, acestea pot fi consolidate impreuna intr-un singur server fizic, care va ocupa mai putin spatiu, si va consuma mai putina energie electrica, deci putem avea o optimizare a costurilor. Totodata virtualizarea se preteaza extraordinar de bine mediilor de testare, unde exista nevoia reinstalarii sau multiplicarii frecvente a sistemelor de operare, acest lucru facandu-se cu doar cateva click-uri.Putem asigura atat crearea de la zero a unei infrastructuri de virtualizare cat si managementul si optimizarea infrastructurilor deja existente pe diverse hypervisoare : VMWare, Hyper-V, Citrix, ProxMox, KVM. Va putem ajuta sa va migrati intreaga infrastructura de servere existenta intr-un astfel de sistem de virtualizare care asigura eficientizarea infrastructurii dumneavoastra IT.

De ce e bine sa virtualizezi infrastructura IT?

  • Consolidarea serverelor– implementarea de servere virtuale pe mașinile deja existente mărește scalabilitatea și reduce investițiile în noi resurse hardware.
  • Reducerea timpului de backup – operațiunile curente de backup sau restore sunt mult mai facile pe mașinile virtuale, asigurând economii de timp considerabile, indiferent de volumul de date administrate.
  • Conservarea energiei – facturile la energie pot fi reduse considerabil prin folosirea acelorași nivele de consum, cu implicații majore la scăderea costurilor de administrare.
  • Testarea configurației software – o sarcină destul de dificilă în condițiile unor infrastructuri clasice, se face cu foarte mare ușurință prin pre-testarea pe mașinile virtuale. Timpul de implementare finală pentru noile versiuni de software este redus drastic.
  • Administrarea mai ușoară – gestionarea unui parc de mașini virtuale este infinit mai facilă pentru operațiunile de upgrade sau depanare. Administratorii IT pot acționa de la distanță asupra terminalelor din rețea sau a serverelor din datacenter de la o simplă consolă.
  • Accesul la aplicații de oriunde, oricând și orice mașină – mediile IT bazate pe virtualizarea aplicațiilor curente de business asigură o multitudine de beneficii legate de scalabilitatea, flexibilitatea și securitatea unui sistem.
  • Diminuarea costurilor de administrare – permițând realocarea de resurse umane și financiare către activități legate de esența business-ului.